Masterointia

Masterointi ei ole minun vahvinta osaamista, vaikka niitä ajoittain onkin tullut tehtyä. Toisaalta luottaisin masteroinneissa enemmän rautakoneisiin, kuin pelkkiin plugareihin ja minulla kun sattuu olemaan melko ohkaisesti tarkoitukseen soveltuvaa rautaa, niin plugareilla siis mennään.

Sanna ja Sami Pilvilä pyysikin tekemään masteroinnin heidän uusimpaan kipaleeseen. Heiltä materiaalit tulee yleensä hyvin valmiina, eikä niitä muulta osin tarvi operoida, kuin mitä pyydetään. Ammattilaiset kyllä tunnistaa…

Nakkasin saamani filen Pro Toolsiin ja rupesin tutkimaan, että mitä se on syönyt.

Näytti, että kipaletta olisi kompressoitu jo varsin voimakkaasti? Vai onko minulla jäänyt äänikäyrän suurennos liian isoksi ja vain näyttää siltä?.. Kipale soimaan ja sillähän se selviää.

Ja kyllä! Kyllä se oli jo kompressoitua. Mittarit lensi saman tien -10/-11 LUFS arvoihin…

Mitäs tässä minulle jäi tehtäväksi? No ajattelin kuitenkin kuunnella läpi ja tutkia samalla, että onko jotain muuta hienosäädettävää. Ihan aavistus EQ-muutoksia ja ohkanen stereokuvan levitys. Lopuksi vielä limitteri varmistamaan, että ei piikkaa missään kohtaa.

Siinäpä se sitten on. Muuta en keksi mitä tarvisi korjata. Periaatteessa olisi ollut valmista kamaa jo ilman minun siihen koskemista 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *