9.4.2022 – RT Band @ Petrellin Saluuna, Oulu

Pitkänlinjan muusikoista, sekä äänialan rautaisista ammattilaisista koostuva bilebändi RT Band pyysi miksaamaan heidän Petrellin keikan ja tämähän kyllä minulle kävi, joten ei muuta kuin hommiin.


Livepaletin Watti-Matti soittaa bändissä bassoa ja sovittiinkin että hän tuo paikalle tarvittavan kaluston. Päätettiin myös, että mennään talon omalla Bose:n PA:lla ja Behkun X Air mikserillä.
Kamojen kasaus ja mikitys meni jouhevasti, vaikka pienehköllä lavalla tuntuikin olevan tungosta.
Monitoreiksi Matti toi Turbosoundin pienet Milan-sarjan aktiivikaapit, jotka toimi kyllä saundien ja koon puolesta tilassa hyvin. Hieman piti tehdä kompromisseja, kun rumpalille tarvittiin IEM -kanava ja mikserissä jäi vain kolme kanavaa monitoreille. Laulaja sai näin ollen tuplamonarit ja molempiin laitoihin sitten yhdet monitorit.


Kun sain kaikki kytkennät valmiiksi aloin ottaan mikseriä haltuun. Saman tien huomasin, että mikserin Wlan -yhteys ei ole ihan sitä parasta mahdollista ja yhteys pädin ja mikserin välillä tuntui tökkivän huolella. Matilla oli yksi erillinen routteri matkassa ja koitettiin yhdistää sitä mikseriin. Verkko löytyi vahvalla signaalilla, mutta itse mikseriin ei saatu yhtetyttä millään opilla. Hetken tuskailtuamme päätettiin, että kokeillaan ennen keikan alkua toista routteria.


Miksertin oma wlan siis taas tulille ja aloin ottamaan muutamien kanavien gain -tasoja talteen. Samaan aikaan lavalla tapahtui “jotain”?.. Basson nuppi pimeni, sekä toinen kitara meni myös mykäksi.. Virrat tuli molempiin edelleen, eli luultavasti jotain virtapiikkiä sähköverkossa, joka pimensi laitteet. Kitaranuppi lähti kuitenkin lopulta toimimaan, mutta bassonuppi ei virtapiikistä tykännyt.
Samalla todettiin, että eiköhän soudcheck ollutkin sitten tässä ja keritään käydä jokainen kotona ennen keikan alkua. Matti lupasi tuoda toisen bassonupin, sekä routterin.

Piipahdin myös itse kotona ja palasin tuntia ennen keikan alkua Petrelliin. Matti vaihtoi nupin ja aloimme kokeileen toista routteria. Tässä sama homma, verkko löytyy, mutta mikseriä ei vaikka kokeilimme kiinteällä IP:llä, sekä DHCP päällä. Ei auta muu kuin mennä keikka mikserin omalla verkolla.. Pahus!


Myös muut jätkät ilmaantui paikalle ja teimme kanavatsekin (gain tasot, sekä hyvin nopea EQ säätö) kaikille soittimille.
Keikka alkaa ja sain haettua balanssin kohdilleen melko nopeasti ja tein samalla tarkentavia säätöjä EQ-käyriin. Ei voinut olla huomaamatta, että yhteys mikseriin katkeili jatkuvasti. Ensimmäinen setti meni kuitenkin kohtalaisen hyvin, vaikka resetoin yhteyttä kesken keikkaa useaan kertaan. Mitä pidemmälle keikka eteni, sen enemmän mikseri oli juntturassa.


Eka setin jälkeen bändi piti pienen tauon ja ennen toisen setin alkua kävin taas resetoimassa yhteydet. Toka setti alkaa ja käytännössä ensimmäisen biisin ajan minulla oli yhteys mikseriin ja koko toisen setin loppuosuus ilman mitään kontrollia. Nyt se teki niin, että hävitti koko Wlan verkon ja sitä ei olisi saanut takaisin ilman mikserin boottia. Bootti taas oli sen verran riskialtis kesken keikan, että kun kerran muuten kaikki toimii, niin mennään sitten tällä ja boottailen vekottimet vain jos pakottava tarve tulee.

Jostain kumman syystä mieleen tuli joulukuun 2021 Afterworldin keikka Tullisalissa (tästä myös postaus sivuilla) ja että alkaako noi digitaaliset vekottimet jotenkin minua hylkimään?

Keikka meni lopulta yleisön suuntaan hienosti, enkä usko että kukaan yleisössä huomasi teknisiä haasteita, vaikka tupa oli lähes täynnä ja tunnelma rempseä ja eikös se kuitenkin ole se pääasia 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *